×Woord van welkom


Ds. Peter Verhoeff
"Hij zal je beschermen met zijn vleugels,onder zijn wieken vind je een toevlucht, zijn trouw is een veilig schild." (Psalm 9:14)

 


CLASSISPREDIKANT


Het gezicht van de Classis wordt gevormd door de Classispredikant. Hij vertegenwoordigt de Classis bij de gemeenten en bij gelegenheden binnen en buiten de kerk. Classispredikant van Noord-Holland is ds. Peter Verhoeff.

Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit het bezoeken van alle gemeenten in de Classis. Zo’n bezoek heeft geen speciale aanleiding: er is geen vraag, geen kwestie, geen probleem, er hoeft niets uitgezocht, uitgepraat of opgelost te worden. De enige aanleiding voor het bezoek is, zoals de kerkorde verwoordt: ‘ … het geestelijke leven van de gemeente, de wijze waarop zij gehoor geeft aan haar roeping, en de vervulling van ambten en diensten’ (ordinantie 4-16-3).
Het vierjaarlijkse bezoek staat daarmee in het kader van geestelijk leiderschap. De classispredikant komt belangeloos langs om samen met predikanten, kerkelijke werkers en met de kerkenraad na te denken over hoe het gaat in de gemeente. Lukt het, om in deze tijd, in jullie lokale situatie, gemeente van Christus te zijn? Wat gaat er goed, wat geeft jullie plezier, wat schenkt voldoening? Maar ook: wat loopt moeizaam, waar kun je ondersteuning gebruiken? Komen jullie voldoende aan de kern van kerk zijn toe? Zijn er vormen van samenwerking? Hoe voeden jullie jezelf en elkaar als ambtsdragers?

Daarnaast is de Classispredikant beschikbaar als luisterend oor voor predikanten en kerkelijk werkers in de Classis, en voor vragen op “strategisch niveau” van kerkenraden. Neemt u gerust contact op, de contactgegevens vindt u hieronder.
 


CLASSISPREDIKANT


Ds. Peter Verhoeff

Email:p.verhoeff@protestantsekerk.nl
Tel: 06 1517 9364
Ds. Peter Verhoeff
 
 

MAANDELIJKSE COLUMN


De maandelijkse column van Ds. Verhoeff
 

Kassie kijken


din 29 sep 2020  

Veel gemeenten vieren deze dagen online. Veel keuze hebben we ook niet: het aantal kerkgangers is beperkt en zingen is lastig. Toch zijn er ook voordelen. Vrijwel iedere gemeente merkt dat naar online vieringen meer mensen kijken dan er fysiek kwamen. Vaak is er een verdubbeling, maar ik sprak ook een gemeente waar sprake was van vervijfvoudiging. Niet iets om laatdunkend over te doen dus, online vieren. Ja, het is thuis, en koffie erbij mag. Maar het is meer dan kassie kijken.

Niet iedereen is echter enthousiast. Stefan Paas is hoogleraar missiologie aan de VU. Hij zei onlangs: ‘Een kerk die online gaat mist veel. De hele dienst is gescript en onderworpen aan mediawetten. Er is geen lichaamstaal en een preekje moet superkort. Online kerk is als dat voetbalspel FIFA 2020: het lijkt op voetbal, maar je ruikt geen zweet en je hebt geen gras aan je schoenen.’ De Tsjechische theoloog Tomás Halik gaat nog een stapje verder. Voor hem überhaupt geen online-veringen. ‘De echte aanwezigheid van Christus in de eucharistie vraagt om de echte aanwezigheid van gelovigen in de kerk.’

Ik kan beide theologen wel volgen, ik word ook niet blij van kassie kijken. Ik mis de mensen naast mij in de bank en ik mis de beleving. Ik mis de geur van de kerk en ik mis de koffie. Zeker ook dat laatste doet zich breed voelen. Iemand sprak laatst over ‘het sacrament van de koffie’. Niet alleen leuk gezegd, er schuilt ook veel waarheid in. Koffie is verbondenheid, en verbondenheid is evangelie. Nee, de eerlijkste conclusie is: digitaal gaan verbreedt het bereik van de kerk enorm. Maar het versmalt de ontmoeting.

Toch zitten we voorlopig op zijn minst deels nog vast aan digitale diensten. We doen er dus goed aan er het beste van te maken. Want ook al is het verre van ideaal, het hart van kerk zijn is voor mij dat je aan elkaar gegeven bent.

Sisters, brothers
We're one, but we're not the same
We get to carry each other, carry each other … (U2: One)


De essentie van kerk zijn is: je bent niet hetzelfde, maar wel één. En zo dragen we elkaar. Als zusters, broeders. Ook als we elkaar niet kunnen ontmoeten, ook als we online vieren. Zelfs dan.

Als u wilt, kunt u op onderstaand adres klikken om U2 te horen en te zien. Mag u toch nog ff kassie kijken:

Link to U2


LEES OOK DE ANDERE COLUMNS


AGENDA DS. PETER VERHOEFF

 
DatumTijdLocatieOpmerkingen
don 29 okt 2020  19:30:00PG Amsterdam - Keizersgrachtkerk Gemeentebezoek
zon 1 nov 2020  10:00:00Heemskerk Dienst
woe 4 nov 2020  19:30:00GK Zaandijk Gemeentebezoek
zon 8 nov 2020  10:00:00Schagen Dienst
woe 11 nov 2020  19:30:00PG Langedijk Gemeentebezoek
zon 15 nov 2020  10:00:00Nederhorst den Berg Dienst
din 17 nov 2020  19:30:00PG Nederhorst den Berg Gemeentebezoek
zon 22 nov 2020  10:00:00Leiden - Hooglandsekerk Dienst
woe 25 nov 2020  19:30:00PG Naarden Gemeentebezoek
zon 29 nov 2020  09:30:00Hoofddorp - Marktpleinkerk Dienst
ma 30 nov 2020  19:30:00PG Haarlem, wijkgemeente Oosterkerk Gemeentebezoek
ma 7 dec 2020  19:30:00PG Badhoevedorp Gemeentebezoek
zon 13 dec 2020  10:00:00St Pancras Dienst
zon 20 dec 2020  10:00:00Alkmaar - Blije Mare Dienst