Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/classisnoordholl/public_html/nieuws.php:1) in /home/classisnoordholl/public_html/mybin/incl.getdevice.php on line 23
Corona-competitie
×
Corona-competitie


ma 30 mar 2020

Bij vrijwel iedereen thuis is er veel veranderd. Keukentafels en zolderkamers zijn omgebouwd tot kantoortuin. Laptops draaien overuren, de mijne produceert van tijd tot tijd zelfs een beetje rook (aan de achterkant). Kinderen zijn de hele dag thuis en hebben meer aandacht nodig dan anders. En we zijn afwisselend kalm, uit ons doen, ongeduldig, flink, geïrriteerd, futloos, hoopvol, moe en bezorgd. Er zijn veel verschillen, afhankelijk van hoe je thuissituatie precies is. Maar twee dingen delen we. We leven veel dichter op elkaar. En Jaap van Dissel is een huisvriend geworden.Net als bijna iedereen bel ik deze weken veel. Elke dag heb ik zeker 10 kerkenraden of collega’s aan de telefoon. En twee zaken vallen daarbij op. Als eerste hoor ik van vrijwel iedereen dat de verbondenheid groeit. Ik noem het maar de Coronaparadox. Hoewel we elkaar fysiek niet kunnen ontmoeten, groeit de band. Dat zie je trouwens in de hele samenleving gebeuren.

Het tweede is: er is een enorme creativiteit gegroeid om datgene wat we altijd deden, nu op een andere manier te doen. Er zijn onlinediensten in alle soorten en maten. Er wordt pastoraal gebeld, geappt, gefacetimed, en zelfs ouderwetse brieven worden geschreven. Vergaderen doen we online. Zoom, Hangouts, Teams, iedereen leert in hoog tempo bij. Er zijn podcasts, vlogs, telefooncirkels en gemeenten die in de Goede Week samen vieren.Ik ben er oprecht blij mee. Trots op een kerk die zichzelf opnieuw uitvindt. Maar soms merk ik ook iets anders. Ik hoor het van predikanten en kerkenraden. En ik merk het ook bij mezelf. Een zekere onrust, iets van opgejaagdheid. Want de een weet het nog mooier te bedenken dan de ander. Nóg creatiever, nóg leuker, nóg origineler. Hoezo crisis? Dit is juist een tijd die onvoorstelbaar veel kansen biedt!

Ik noem het maar een Corona-competitie. Want veel is weggevallen, maar niet onze competitiedrang. De Olympische Spelen gaan niet door, maar het motto van de Spelen staat in deze dagen fier overeind. Citius, altius, fortius. Sneller, hoger, sterker. Maar dan aan de kerkelijke keukentafel.Laat er geen twijfel over bestaan: ik ben echt blij met alle initiatieven. Ze tonen een kerk die sterk is, en veerkrachtig. En er komt een energie vrij die we nauwelijks voor mogelijk hadden gehouden. Maar laten we er alsjeblieft geen wedstrijd van maken. Want dit is geen wedstrijd. Dit is een afschuwelijke situatie waar we samen in beland zijn. Een Lijdenstijd waarvan we allemaal het beste proberen te maken. Alle predikanten, elke kerkelijke werker, en iedere kerkenraad. Iedereen doet naar vermogen wat kan en wat in de gemeente die wij dienen nodig is. En dat is genoeg.

Ik zou nog meer willen zeggen, over Pasen en Opstanding. Want die komt, na de Lijdenstijd. We zúllen opstaan. Maar ik moet stoppen, want beneden roept iemand me.Zo te horen is het Jaap van Dissel.


Overige columns


Rekkelijken en preciezen


vr 28 aug 2020.  Lees meer.

Contacttrek


ma 1 jun 2020.  Lees meer.

Ik ga op reis en ik neem mee


vr 1 mei 2020.  Lees meer.
 

100 km/u


vr 28 feb 2020.  Lees meer.

Twee pausen


vr 31 jan 2020.  Lees meer.

VOG


woe 1 jan 2020.  Lees meer.
 

Bisschop


ma 2 dec 2019.  Lees meer.